Kreativitet

Kreativitet

foeline_misundelse

Kreativitet er en stor overskrift. Hvordan beskriver man det? Jeg ved at jeg er kreativ – men hvad betyder det egentlig?

Kreativitet har noget med en legende indstilling at gøre. Legende, nysgerrig, tvivlende, åben, undersøgende. Man forventer ikke at der findes færdige svar – og hvis der gør, tror man ikke på dem. Man vil selv undersøge og finde sine svar – eller nye spørgsmål, som leder til endnu flere spørgsmål.

Jeg tror på, at alle mennesker har adgang til kreativitet (nogle mere and andre) – at det er en del af vores natur. Vi finder kreative løsninger til hverdagens store og små udfordringer. Børn er ofte mere kreative end voksne, men er det ikke bare, fordi mange voksne har lært at tænke stift? Man har lært at finde “rigtige” svar – men hvem bestemmer hvad der er rigtigt? Frygten for at fejle hæmmer kreativiteten, som har brug for en portion frihed at vokse i.

images-1

Kreativiteten forbindes ofte med kunsten – og de to har da meget med hinanden at gøre. Men måske findes der også kunst uden kreativitet – og kreativitet uden kunst:

Kan en kunstner ikke være så stivnet, at han/hun bare gentager sig selv? En kunstform kan også være stivnet… Er det nødvendigvis kreativt at spille klassisk musik i et symfoniorkester? Er det ikke mere et spørgsmål om at kunne sit håndværk / mestre sin instrument? Det samme gælder at spille teater. En skuespiller veninde kaldte det for “fabriksarbejde” at spille på den store scene aften eller aften…

Og: Man kan bruge kreative løsninger i mange hverdagens sysler og gøremål, men det gør disse ikke til kunst, vel? Man kan også sy og forme ler – det kan være kreativt – men hvornår bliver det til kunst? Et stort spørgsmål…