Kreativitet

Kaos og orden

artist_studioKaos ses ofte som noget negativt. Min erfaring er, at kaos er en vigtig komponent af kreativitet. Kaos er ikke kreativitet – men uden en vis mængde kaos, er der ikke plads til kreativitet. 

Jeg elsker skønhed og orden, og jeg bor i et område, hvor der er pænt og ordentligt. Mit hus er, ifølge mig, smukt indrettet og jeg nyder mit hjems og omgivelsernes æstetik i hverdagen. Nogle gange bliver det dog for pænt!! Så får jeg lyst til at skrige, hoppe, danse og skabe mig. Og det gør jeg også! Og så synes mine børn jeg ligner en klovn og er barnlig – det heldige er, at jeg faktisk er en klovn 🙂 

BaconStudioDarker-thumb-468x287-20494For at kunne skabe, skal der være plads til det grimme, lige så vel som til det smukke. Der skal være – mental såvel som fysisk-  plads til fejl, forsøg og kaos. Kreativiteten trives ikke i det perfekte.

Gode rammer støtter derimod kreativiteten. Uden rammer bliver man sindssyg: Alt flyder og man har svært ved at færdiggøre ting og projekter. Måske kan man sige, at kreativitet er kaos i rammer? Hvis man vil skabe noget nyt, er det kunst, at definere rammerne rigtigt – og så give slip. Det øver jeg mig i stadig – begge dele – og især deres samspil.

Hvis du vil være skabende, men det er ikke helt lykkedes, som du ønsker, kan du måske med fordel kigge på disse to: Kaos og struktur/rammer. Er der balance i dem? Er der tid nok i dit liv, til at tankerne kan flyde, og at du kan følge din egen rytme? Er der for meget tid og for lidt struktur? Eller er dit liv så struktureret, at en mild kaos opleves som en katastrofe?

KarenBarbourStudioHvis man vil tage træng til at skabe alvorligt, betyder det – sjovt nok – at man skal strukturere sit liv! Man skal prioritere tid og plads til at rode, lave forsøg og fejle…