Kreativitet, Krop

Fysisk teater – hvad er det?

“Kroppen ved ting, som sindet ignorerer.”
Jacques Lecoq

_DSC0229
“Luften imellem os”, af Teater Astra.

Da jeg først fandt ud af, at den måde jeg laver teater på hedder fysisk teater og devising, følte jeg mig lettet: Det var en skønt at få en “godkendt” definition for den arbejdsmåde, som føltes mest rigtig for mig.

Fysisk teater er dog et flydende begreb, som der ikke findes et helt tydeligt definition for. Det dækker over en masse forskellige stilarter fra klovn, commedia dell´arte, masketeater, mime, til bl.a. performance og det mere dansante. Også “almindelige” og klassiske teaterstykker kan spilles som fysisk teater, hvis det er dét man vælger – selvom de fleste stykker under definitionen fysisk teater er blevet skabt af ensemblet selv, via devising.

Devising er en metode, hvor man under prøveperioden i fælleskab skaber en forestilling, via improvisationer, ud fra et valgt tema. Her er skuespillerens rolle altså at være med-skabende, ikke kun fortolkende.

Picculina-300x225
“Picculina” af Tulipan Teatret.

Det ville være interessant at vide, om publikum oplever forestillingerne forskelligt, alt efter hvilken bevidsthed og metode de er skabt med… Personligt synes jeg bedst om forestillinger, som fungerer på mange niveauer på én gang: Den fysiske, intellektuelle, åndelige, følelsesmæssige… En fysisk teaterforestilling uden andre end fysiske dimensioner, er – efter min mening – ikke andet end akrobatik…