Kraft, Kreativitet, Krop

Meditation

Det er hot at meditere. Alle de kendte og de succesfulde gør det. Hvis ikke meditation, så i hvert fald mindfulness… Hvorfor gør man det? Hvad er meditation for noget og hvad nytter det?

“Meditation er en udøvelse af en mental teknik, der har til formål at nå ind til stilheden bag tankerne og ind i en dybere tilstand af ro eller udvidet bevidsthed.”

Nuuksio

Der er lavet et hav af videnskabelige undersøgelser om hvor godt det er for os at meditere. En halv times meditation er lige så forfriskende for hjernen som et par timers dyb søvn – man er bare mere bevidst end når man sover. Kroppen begynder også at reparere sig selv, tingene falder på plads, man får nye indsigter om sit liv – og om livet i det hele taget.

Jeg prøver at meditere hver dag. Ofte bare et kvarter, nogle gange længere. Jeg kommer også i meditationen i kontakt med hvad der foregår i mig lige nu (af følelser, fornemmelser, tanker, idéer, lyster…). Og det er et godt udgangspunkt for alt – at begynde at ane hvad man selv indeholder :).

Jeg blev introduceret til meditation i min teaterskole for over tyve år siden. Det var en overvældende oplevelse. I en periode lavede vi Oshos (en indisk lærer/mester) fysiske meditationer næsten hver morgen (kundalini-meditation, den dynamiske meditation og én til). Det var ret voldsomt: Disse meditationer har til formål at vække en masse energier og følelser. Og når man er tyve år – og egentlig studerer teater frem for selvudvikling – ved man ikke altid, hvad man skal gøre med alle de energier, følelser og indsigter, man får fat i under sådanne meditationer…

Nu er jeg blevet ældre og mere erfaren. Jeg er taknemmelig for de åbnende oplevelser fra den gang (det var måske lidt ligesom at tage stoffer – bare uden stoffer), men foretrækker i dag nogle mildere metoder. Jeg har sidenhen lært en række roligere, siddende meditationer, som jeg er glad for.

sand

Sådan som jeg forstår meditation, så er det en tilstand, frem for en teknik. Man bruger teknikken til at komme derhen: Til en tilstand af enhed, glæde og ro, som er ubeskriveligt behageligt! Og det er dejligt at vide, at man altid har adgang til denne ro -uanset hvor man er og hvordan ens situation ser ud.

Jeg oplever, at når jeg har det godt, er jeg i kontakt med det meditative, selv når jeg laver alt muligt andet, såsom at køre bil, handle, vaske op, lege med børn etc. Og det er i den grad sådan jeg har det, når jeg bruger min kreativitet og fx. skriver, synger, danser, improviserer, underviser…når der er flow.

Jeg tror, at det som sker i disse vågne, “meditative øjeblikke” er, at mit system (krop) er i balance; åben og jordbundet på én gang. Og jeg tror, at det er sådan, vi har det som børn, indtil vi lærer at tænke rationelt…