Det eksistentielle, Kraft, Kreativitet

Min logik

colourbox1511440_1Da jeg var teenager, var jeg en virkelig pain in the ass i matematiktimerne. Hver gang vi skulle lave noget, spurgte jeg mine lærere hvad jeg skulle bruge det til. De to hyppigste svar jeg fik var, at jeg skulle bruge det til studenteksamen (dårligt svar) og at det udviklede min evne til at tænke logisk. Hmmm…

Omkring mig møder jeg hele tiden logisk tænkning, som er helt ulogisk for mig. Hvem siger at den logiske tænkning er logisk?  Logisk tænkning keder mig… der er for meget af det i vores samfund!

Logisk tænkning kan også kaldes lineære tænkning. Her er forklaringer på den lineære og den cirkulære forståelse (af biologen Maturana):

Lineær forståelse er en årsags-virknings tankegang, og den mest udbredte måde at anskue begivenheder på: Noget kommer først (årsag) og noget andet følger efter (virkning). Der er altså en tidsmæssig rækkefølge. Med denne tankegang følger også, at vi kan udpege hvem eller hvad der er skyld i en begivenhed.

Min egen (Tiias) logik er ofte anderledes fra den lineære tænkning. Den er kringlet og baseret på mine egne erfaringer, fornemmelser, tanker, intuition, følelser og ønsker – i en dejlig blanding, som er mig :). Den nærmer dig den cirkulære måde at tænke på:

I cirkulær forståelse kan en begivenhed være både årsag og virkning på samme tid. (Det kan sammenlignes med historien om, hvad der kom først – hønen eller ægget.)
 Begivenheder udspiller sig i komplekse mønstre af kommunikation, relationer og handlinger, samt gensidige forventninger og tolkninger af de forskellige motiver.

Jeg bliver altså ved med at stille spørgsmål til matematiklærere og andre, som jeg ikke forstår – og som påstår at deres logik er mere logisk end min.

images-2

Matematik og naturvidenskab er vigtige for verden – det kan jeg acceptere. Men det er kreativitet, kunst og kropsfornemmelser også. Værdsætter du dine umulige, anarkistiske, følsomme, rebelske og søgende sider? Eller stoler du på en logik som andre har defineret?