Det eksistentielle, Kraft, Kreativitet

Kunst. Hvad får man ud af det?

statuer

Forleden hørte jeg et interview med den tidligere finske præsident, Tarja Halonen. Da der blev snakket om vigtigheden af kunst, sagde hun, at kunst giver mennesker flere liv. Skønt sagt, synes jeg!

Halonen mente, at man via kunst får lov til at opleve verden med andre menneskers øjne. Man kan glemme sig selv i et øjeblik, og leve sig ind i et andet menneskes liv. Har man evnen til det – hvilket de fleste af os heldigvis har – har man fået sig en gave: Oplevelsen af at ”være” en anden: ”Et nyt liv”.

Dette ”væren en anden” sker nok mest i mødet med fiktion: Teater, film og litteratur. Men alle kunstarter kan møde os og berige os – hvis bare vi er modtagelige for dem.

Om der så er tale om billedkunst, musik eller dans… så inviterer kunst os ind i et andet univers. Universet kan være smukt, grimt, fredfyldt, rastløst, ængsteligt, rasende, glad, kærligt,…

Et kunstværk viser os nogle bestemte sider af livet – og møder så vores reaktion som publikum/tilskuer/læser. Måske kender vi universet fra vores eget liv, og kan spejle os i det. Eller måske møder vi det for første gang – her og nu, i kunstværket – og har dermed mulighed for at udvide vores forståelse af livet/os selv.

Helene Schjerfbeck, Self Portrait, 1912

Mødet med et kunstværk kan efter min mening være lige så berigende, som en samtale med en god ven: Nogle gange bliver man overrasket. Nogle gange lærer man noget nyt. Ofte føler man sig mødt, set og accepteret. Da kunst ofte behandler eksistentielle – og endda tabuagtige – temaer, kan man i selskab af kunst føle, at man ikke er alene.

Og det er da ikke så ringe! 🙂