Det eksistentielle, Kraft, Kreativitet, Krop

Identitet

trold”Det er svært for et kreativt menneske at kende sig selv, fordi det kreative selv er mere kompleks end det ikke-kreative selv”, påstår psykolog Scott Barry Kaufman i The Huffington Post. (Kaufman har i årevis studeret kreativitet på New York University.)

Jeg kan i den grad skrive under på udsagnet. Måske kan mennesker omkring mig se hvem jeg er – men selv bliver jeg jævnligt forvirret over kompleksiteten af de tanker, følelser, impulser, lyster og længsler, som snurrer rundt i mig. Så hvem er jeg egentlig?

Et vigtigt og eksistentielt spørgsmål.

I løbet af mit liv er jeg kommet til den opfattelse, at vi mennesker er rigtig mange ting på én gang. (Spørgsmålet bliver så, hvem man giver lov til at definere én selv…)

Måske er det, fordi jeg har boet i mange byer og mange lande, har været nødt til at have mange slags jobs, og har været kærester og venner med mange forskellige mennesker – men det er svært for mig at definere mig selv entydigt. Jeg synes derimod, at jeg er et rimeligt kompleks menneske.

Er jeg for eksempel sød? Ja, i visse situationer. Er jeg aggressiv? Ja, i andre situationer. Er jeg klog? Det afhænger vel af hvem man spørger. Er jeg barnlig? Ansvarsfuld? Gammel? Ung? Smuk? Grim? Rolig? Stærk? Ængstelig? Kærlig? Ja, ja, ja, ja, ja…

Mange skuespiller-studerende oplever i løbet af deres studier depressioner og identitetskriser. Som jeg ser det, kan man næsten ikke kan undgå det: Når man spiller skuespil, dykker man under andre menneskers (karakters) hud – i deres tanker og følelser. På den måde finder man i skuespilsarbejdet hele tiden nye sider eller nuancer af hvad det vil sige, at være et menneske. (Og man er nødt til at finde dem i én selv – fordi én selv er éns instrument.)

Tiia III kopiEt søgende, åbent og kreativt menneske vil måske aldrig finde ud af, hvem hun/han er. Og måske er det sådan det skal være! Måske er det meningen, at et kreativt menneske i sin søgen udvider andres forstøvede opfattelser af, hvad mennesket er…?

”Kreative mennesker er meget komplekse og har rodede hoveder”, siger psykologen Kaufman. Jeg kan kun give ham ret i det 🙂