Det eksistentielle, Kraft

Depression

For tiden er der flere i min omgangskreds, som er nede med en depression. Det får mig til at tænke på mine egne oplevelser med (mildere) depressioner i tidernes løb.

Jeg har aldrig været så dybt deprimeret, at jeg skulle medicineres eller indlægges, så det jeg skriver om, handler om mildere, men alligevel eksistentielle depressioner – som jeg til gengæld har oplevet mange af. Hvor kommer de fra – og hvordan kommer man over/igennem dem?

depression

For nylig oplevede jeg en uge med meget tunge tanker og manglende lyst. Jeg var ked af det, følte mig ensom og manglede en retning, som jeg kunne stole på. Jeg var tung som bly, energetisk. Hvis nogen ville kunne se min aura, ville den sikkert have været tyk grå!

Der gik nogle dage, før det gik op for mig, hvor tung jeg følte mig. Jeg havde bare lyst til at ligge (i solen) – og ikke en gang det havde jeg lyst til! Jeg orkede ikke at tage mig af forpligtelser eller lytte til andre mennesker.

Jeg tror på, at hvis man erkender tingenes tilstand, og accepterer det, så kommer løsningen til én -af sig selv (hvis man er villig til at lytte).

For mig var løsningen, at jeg bad min familie om hjælp. Jeg fortalte dem, hvordan jeg havde det, og vi aftalte, at jeg fik en uge uden forpligtelser 🙂 . Min mand og børnene delte madlavningen imellem dem, og jeg lod vasketøjet stå. Jeg aftalte med min mand, at han skulle være der for børnene – og jeg skulle bare tage mig af mig selv.

Allerede efter et par dage, var jeg meget gladere end før. Jeg arbejdede med mine egne projekter (når jeg havde lyst). Jeg lå i solen, snakkede med veninder, sov og bevægede mig. Jeg læste – og fik serveret te til sofaen. Jeg gjorde, hvad jeg havde lyst til – og lysten til livet kom snigende tilbage!

Så det er tid til at takke min familie for hjælp og forståelse. Tak! <3
Men det er også tid til at takke mig selv, fordi jeg lyttede til mine behov. Tak! <3

At tage sig af én selv er et af de vigtigste ansvarsområder, vi hver især har.
Det kan lyde egoistisk, men er faktisk det modsatte: For hvis vi ikke kan give til os selv, hvordan skulle vi kunne give noget – af ægte værdi – til andre?

kukkia

Ps.
Jeg oplever, at mine depressioner hænger sammen med, at jeg ikke kan overskue mit liv – og at jeg føler mig alene med problemet. Eller at min forestilling om livet og virkeligheden ikke mødes. Så bliver jeg desillusioneret og deprimeret.

Heldigvis er der nogle kloge mennesker, som siger, at for at komme videre, er det en naturlig del af en udviklingsproces at opleve desillusion/panik/depression.
For uden opløsning – ingen oplysning!
Og oplysningen er: Mere indsigt, visdom, klarhed, bevidsthed og kærlighed.