Det eksistentielle, Kraft, Kreativitet, Krop

Den indre krop

Nu har jeg efterhånden hørt flere af mine yogalærere bruge begrebet ”den indre krop” i deres undervisning. De har aldrig forklaret, hvad de mener med det, men jeg har efterfølgende tænkt en del på begrebet – og er blevet ret vild med det!

baile-flamenco6Og så kan jeg se, at alt det kropslige, som jeg er så betaget af, faktisk har med den indre krop at gøre: Sanser, følelser, fornemmelser, energier. Jeg elsker at bevæge mig og bruge min krop, fordi jeg derigennem kommer i kontakt med disse egenskaber, som efter min oplevelse peger på: Sjælen, kærnen – mig selv.

Store ord – men det giver stor mening for mig.

I samfundet er den beherskende opfattelse af kroppen en opfattelse af den ydre krop (selvfølgelig med en bevidsthed om, at vi har organer, knogler og lignende inde i kroppen). Vi tager afstand til os selv og behandler os selv som maskiner: Vi måler og vejer os selv ud fra nogle udefra kommende skønhedsidealer, og presser vores indre krop til at tie stille.

Jeg har altid følt en vis ubehag ved at blive vurderet udefra – hvad enten det er mine præstationer eller mit udseende (krop). Mange kvinder går til fitness-agtige ting (jeg ved ikke hvad de hedder nu om dage…i min ungdom hed det aerobik), hvor målet er at tabe sig, blive strammere og se godt ud. Når jeg bliver undervist af fitness-typer – som ser på kroppen som noget, som skal formes til at behage – får jeg det dårligt.

DancingKidJeg siger ikke, at man ikke skal dyrke fitness. Jeg siger bare, at der mangler en dimension i mange sportsgrene, som der kan findes i dansens/kunstens verden: Kontakt til den indre krop. For mig betyder det, at man har sin sjæl med i det, man laver. Det kan sagtens være sport eller fitness. Men jeg synes, at det er trist, at der er så mange mennesker, som tænker, at de ikke kan lide at bevæge sig – når jeg i virkeligheden tror på, at de bare savner en dybere kontakt imellem dem selv og bevægelserne.

At danse til – og blive ét med – dejlig musik, sammen med andre eller alene, at gå i bare tæer i vandkanten, at løbe i en grøn skov og høre fuglene synge, at udføre smukke yogastillinger og mærke sig selv indefra… der findes ikke noget bedre! Det er ren nydelse at bevæge sig, når man bruger alle sine sanser og dermed passer på sin indre krop