Det eksistentielle, Kraft, Krop

Blødhed

Her i min gode 44-års alder lægger jeg mærke til, at modsætningerne mødes i mig mere og mere. De danner cirkler i mit sind, frem for at skabe splittelse.

Ta´ for eksempel styrke og blødhed.

Der har været tider, hvor jeg har troet, at man skal være hård, for at være stærk. At man skal lukke sit hjerte, og følge de ”rationelle”, ”logisk”-tænkende mennesker, som påstår at de ved hvordan verden er skruet sammen.

Og nu – i denne alder og krop, med dette livserfaring – ser jeg tydeligt, at blødhed er én af de vigtigste ingredienser i styrken. Blødhed er en kvalitet i tanker, følelser og kroppen, som har noget med varme, accept og (næste)kærlighed at gøre.

balinese-dancer

At være hård forbinder jeg med stive muskler, led – og tankegang. Jeg tror, at de fleste af os bærer rundt på gamle, unødvendige spændinger, som holder os fast i gamle overbevisninger og (dårlige) mønstre.

Den ønskværdige blødhed i kroppen forbinder jeg derimod med varme, afspændthed, bevægelighed, lethed – og frihed. Frihed til at tænke, være og bevæge sig – som man ønsker.

(Og som vi taler om modsætninger: I virkeligheden kræver det enorm meget fysisk styrke og balance at bevæge sig blødt. Ligesom det kræver meget viljestyrke og bevidsthed at bevare et blødt hjerte i vores moderne “stræber”verden.)

Det kan umiddelbart være nemmere at finde de bløde værdier på ferien end i en travl hverdag. Det er nemmere at være blød i kroppen, når man er udhvilet, og sammen med mennesker, man holder af.

sleeping-child

Jeg håber, at både du og jeg kan dyrke de bløde kvaliteter i vores måde at være på – måske allerede i denne juleferie? Glædelig jul!