Det eksistentielle, Kraft

At passe på sig selv

Nogle gange har jeg lyst til at læse noget opløftende, frem for at læse om alle verdens konflikter i avisen. Så går jeg hen til reolen og finder en bog, som ”kalder på mig”- og slår op tilfældigt. Det gjorde jeg i morges: Jeg tog Majbritte Ulrikkeholms bog ”Det magiske rum” med mig til morgenmaden. Jeg slog op, og det blev til en kapitel, som handlede om vigtigheden af at vælge hvilke slags lyde og billeder man omgiver sig med. Jeg var meget enig i det, jeg læste.

12214

Om formiddagen skulle til et møde. Mens jeg ventede, sad jeg og bladrede i en gratis avis, som lå på bordet. Egentlig havde jeg ikke lyst til at kigge i den, men en venlig dame havde sagt til mig, at jeg kunne sidde dér og bladre i avisen – så det gjorde jeg, sådan lidt automatisk. Og glemte dermed helt at vælge, hvilken slags tekst jeg ville omgive mig med 🙂

Jeg blev suget ind i nogle grimme, ubehagelige nyheder. Suget, siger jeg, fordi jeg ikke kunne lade være med at læse. Jeg fik det dårligt af at læse nyhederne om menneskernes ondskabsfulde handlinger, men jeg fortsat – indtil jeg heldigvis forstod at lade være og lagde avisen tilbage på bordet.

Så gik jeg ind til mit aftalte møde.  Jeg skulle koncentrere mig meget i at lytte til hvad der blev sagt, og til selv at sige noget fornuftigt, men det gik. Jeg var lidt utilpas, men skubbede det til side. Det var først da jeg cyklede videre fra mødet, at jeg lagde mærke til, at jeg egentlig havde opført mig lidt aggressivt, og at jeg følte en slags kvalme i kroppen. Så sat jeg mig ned og træk vejret dybt…og nu sidder jeg her og skriver om det, jeg oplevede.

Når man er et sensitivt menneske – og når man oven i købet bevidst arbejder med at holde sine sanser åbne, ligesom jeg og mange andre kunstnere og behandlere gør – sker der nogle gange ”energi-ulykker”, ligesom den, jeg lige har beskrevet. Det, som skete, var, at jeg var et helt andet sted mentalt/følelsesmæssigt/energetisk, end den avis, jeg læste. Jeg havde haft en rolig morgen med meditation, læsning af ”Det magiske rum”, kiggen på fugle i min have… ting, som åbner én. Men samtidigt havde jeg sovet alt for lidt, så jeg var ikke på min stærkeste. Jeg var åben og lidt sårbar – og slet ikke forberedt til at møde verdens grusomheder. Derfor gik de dårlige nyheder direkte ind – og rystede mig ud af min balance.

De mange gange, som jeg har været på kurser og uddannelser, som beskæftiger sig med at åbne og udvide ens sanser og bevidsthed (massage, meditation, mindfulness, butoh…), har de gode undervisere altid mindet os om vigtigheden af at ”lukke af”, før man bevæger sig ud i verden igen. For én ting er at være åben og sensitiv i en massagesituation eller i en improvisation med en god kollega – en anden ting er at møde junkies, alkoholikere, stressede, deprimerede og agressive folk på gaden og i bussen: Dér skal man ikke tage imod – men hellere passe på sig selv!

Nogle gange er man bare mere sårbar end andre gange. Hvis man er opmærksom på det, kan man beskytte sig selv på forskellige måder, når man skal ud i den nogle gange barske verden.

Det kan være en kunst, at bevare sin åbenhed og sensitivitet i denne – nogle gange hektiske og grusomme – verden. Men det kan godt lade sig gøre, tror jeg, med bevidsthed, øvelse, bevidsthed, øvelse, bevidsthed, øvelse… 🙂